واقعیت اینه که الان دیگه داشتن یه وبسایت، نوعی منبع درآمد تضمین شده ست که میتونه پول خوبی رو به سمت حساب بانکی تون بیاره.
اما یه مساله هست: تا زمانی که یه سایت بازدید کننده و کاربر نداشته باشه، پول هم در کار نیست:
- نمی تونید محصول بفروشید
- نمیتونید تبلیغات بگیرید
- نمیتونید پروژه بگیرید
- نمیتونید حق عضویت سایتتون رو بفروشید
- و…
همونطور که توی مطلب بهترین سیستم مدیریت محتوا بهش اشاره کردم، ساختن و طراحی یه سایت، فقط قدم اول شماست و زیر بنای کار رو فراهم میکنه.
اما چیزی که جریان پول رو به سمتتون سرازیر میکنه، چگونگی اداره اون سایت و استراتژی شماست: اینکه چطور کاربر رو به سایت بیارید، نگهش دارید، و در نهایت، قانعش کنید که در برابر خدمات شما، بهتون پول بده!
پس بریم ببینیم چه روشهایی برای اینکار وجود داره و راه های بالا بردن بازدید سایت چیه؟!
مهمترین روش بالا بردن بازدید سایت: محتوا، محتوا و باز هم محتوا!
واقعیت اینه که توی فضای وب، محتوا حرف اول رو میزنه.
حالا چرا گوگل؟ چون عملا خیلی از مخاطبین شما از راه جستجو توی گوگل به سایتتون میان و اینجوری باهاتون آشنا میشن.
به جرات میتونم بگم، مهم نیست اسم سایتتون چیه، مهم نیست اسم دامنه تون چقدر عجیب و غریبه، حتی مهم نیست که هیچ پولی برای تبلیغات نداشته باشین، محتوای خوب، تمام این موارد رو پوشش میده و تنها هزینه ای که باید براش بذارید، وقت و انرژیه!
چطور محتوای باکیفیت تولید کنیم؟
خب، سوال سختیه! 🙂 بیاین فرض کنیم که شما یه سایت طراحی کردید و یه موضوع هم برای سایتتون دارید (حالا هر موضوعی: از فیزیک کوانتوم گرفته تا طرز تهیه شوهر عمه در منزل!)
بعد اینکه دو مورد بالا انجام شد، وقتشه ببینید مخاطب شما دنبال چی میگرده؟! خودتون رو بذارید جای کسی که مخاطب شماست:
- این آدم توی اینترنت دنبال چیه؟
- چه سوالاتی داره؟
- با چه کلماتی، سوالش رو از گوگل میپرسه؟
- چطوری میتونید سوالش رو به طور کامل، و بهتر از سایت های رقیب جواب بدید؟
وقتی اون سوالا رو از خودتون بپرسید، کم کم متوجه میشید که مخاطبتون چی میخواد، و میتونید محتوای رو که نیاز داره بهش بدید.
اگه تجربه ای توی تولید محتوا ندارید، این کار میتونه براتون سخت باشه. فهمیدن ذهنیت و نیازهای مخاطب، احتیاج به تحقیق و تجربه داره.
اما خبر خوب اینه که یه سری ابزار برای اینکار هست:
الف) پیشنهادات گوگل: یه موضوع مرتبط با سایتتون رو توی گوگل سرچ کنید.
معمولا گوگل علاوه بر چیزی که شما تایپ میکنید، یه سری عبارات پیشنهادی هم بهتون نشون میده که به موضوعتون مرتبطه و معمولا بقیه کاربرا هم اونو سرچ کردن.
اینطوری، میتونید بفهمید مخاطب شما از چه کلماتی استفاده میکنه و دنبال چی میگرده، و هدفش رو چجوری به گوگل حالی میکنه!
وقتی اینو فهمیدین، وقتشه که از اون کلمات و عبارات و جمله ها توی مطلبتون استفاده کنین (توی تیترها و داخل متن محتوا)
ب) گوگل ترندز: ابزار Google Trends بهتون کمک میکنه که بفهمید یه موضوع (و موارد مشابهش) چقدر طرفدار داره و چقدر سرچ شده.
به این ترتیب، می فهمید افراد توی گوگل بیشتر دنبال چی میگردن و اگه حس میکنید که مثلا موضوع “آیا اجنه زیر تخت زندگی میکنن” طرفدار زیاد داره، میتونید با جستجوی این عبارت توی گوگل ترندز، فرضیه تون رو تست کنید.
اگر هم اطلاعاتی درمورد اون موضوع وجود داشته باشه، میتونید عبارات مشابهی هم که مردم سرچ کردن رو اونجا ببینید.
ج) گوگل کیورد پلنر: این ابزار هم از محصولات شرکت گوگله. نکته جالبش اینجاست که قبلا برای استفاده ازش باید یه کمپین تبلیغاتی تعریف میکردین و دست به جیب میشدین، اما حالا کاملا رایگان میتونید از Google Keyword planner استفاده کنید.
اگه بخوام خیلی ساده توضیح بدم، روند کار اینطوریه که کلمه کلیدی مد نظرتون رو توی این ابزار جستجو میکنید، فراوانی سرچ اون و کلمات مشابهش رو می بینید، و بعد تصمیم میگیرید که روی اون سرمایه گذاری کنید یا نه!
البته کیورد پلنر ابزاریه که پیچیدگی های خاص خودش رو داره و اگه تجربه کافی نداشته باشید، ممکنه یکم اذیتتون کنه. ولی درهر صورت، اگه سوالی درموردش داشتید، میتونید ازم بپرسید.
د) گوگل سرچ کنسول: از اونجایی که معمولا سایت ها برای موتور جستجوی گوگل دارن بهینه سازی میکنن، ردپای این کمپانی رو توی خیلی از موارد مرتبط با سایت می بینیم و حالا که وارد این دنیا شدین، قراره بارها و بارها با ابزارهای گوگل رو به رو بشین.
یکی دیگه از ابزارهایی که خیلی بهتون توی شناخت مخاطب کمک میکنه، Google Search Console هست که قدیما بهش وبمستر تولز Webmaster Tools هم میگفتن.
البته استفاده از این ابزار برای وقتیه که تولید محتوا رو شروع کردید و حالا میخواین متوجه بشید که مخاطبین شما، چی سرچ کردن و چجوری به مطلب شما رسیدن.
این اطلاعات، دوتا کاربرد عمده دارن:
- مقالاتی که دارید رو با توجه به موضوعاتی که مخاطب سرچ کرده، بهینه سازی میکنید.
مثلا شما یه مطلب با موضوع “چرا خوابم نمیبره” دارید. وقتی توی سرچ کنسول این مطلب رو بررسی میکنید، می بینید که تعدادی از مخاطبین تون با سرچ عبارت “چگونه در سه سوت بخوابیم“، به سایت شما رسیدن.
پس باید این موضوع رو هم توی مطلبتون اضافه کنید (اگه ندارید) تا اون افراد هم بتونن بیشتر از مطلب استفاده کنن و بیشتر هم توی سایتتون بمونن تا اعتبارش بالاتر بره. - برای مطالب جدید ایده بگیرید: فرض کنید توی مثال بالا، یه نفر سرچ کرده: “تاثر بالش بر خواب راحت!” و اینجوری به مطلب شما رسیده.
شما میتونید برای همین موضوع یه محتوا منتشر کنید و افرادی که دنبال چنین چیزی هستن رو به سایتتون بیارید و به هدفتون که بالا بردن بازدید سایت هست، برسید.
یه نکته مهم
اگه دقت کرده باشین، این روزا افراد سوالی که توی ذهنشون هست رو به شکل طولانی و کامل سرچ میکنن: “چطور میتونم شب خوب بخوابم؟” یا “قیمت سرویس طلای دختر خالم چنده؟“
این عبارات رو اصطلاحا میگن Long Tail Keywords یا کلمات کلیدی دم دراز!
پس اگه میخواین حسابی برای مخاطب جذاب باشین و اونا رو توی گوگل بقاپین، باید حتما از این نوع عبارات توی محتواتون استفاده کنید (مخصوصا توی تیترها)
مقالات کوتاه فایده ای ندارن!
وردپرس یه افزونه مشهور داره به اسم یوست Yoast.
این افزونه محتوای شما رو از لحاظ بهینه سازی سئو بررسی میکنه و ایرادات رو بهتون میگه و اگه مطلبتون زیر ۳۰۰ کلمه باشه، چراغش قرمز میشه!
اما واقعیت اینه که ۳۰۰ یا ۴۰۰ کلمه خیلی کمه و اگه یه موضوعی اونقدر مهمه که شما درموردش محتوا تولید کنید، پس ارزشش رو داره که کامل بررسیش کنید و میشه با جرات گفت که بررسی مفصل هر موضوعی، حداقل ۱۰۰۰ کلمه نیاز داره (بعضی موضوعات هم خیلی بیشتر، که میتونید اونا رو توی یه مجموعه مقاله، به صورت جداگانه منتشر کنین)
پس توی مطالبتون، سعی کنید اطلاعات کامل و مفصل به خواننده و کاربر بدید تا توی سایتتون بمونه، مگه اینکه واقعا نشه به اندازه هزار کلمه برای اون موضوع نوشت (در این موارد، خیلی جدی به ارزش اون موضوع فکر کنید: می ارزه که براش وقت و انرژی بذارید؟)
محتوا فقط متن نیست!
ابتدای مقاله اشاره کردم که محتوای با کیفیت هر چیزی میتونه باشه:
- متن و نوشته
- ویدیو و فیلم
- صوت و پادکست
- عکس و عکس نوشته و اینفوگرافی
- کتاب الکترونیکی و ای بوک
- و…
شما میتونید با هر کدوم از این فرمت ها که راحت ترید، کار رو جلو ببرید و هر کدوم مزیت خاص خودشون رو دارن.
مثلا الان محتوای ویدیویی طرفدار زیاد داره و خوب هم دیده میشه و اگه ویدیو رو توی آپارات یا یوتیوب هم منتشر کنید، میتونید مخاطب زیادی جذب کنید و سایتتون سریعتر رشد میکنه.
علاوه بر اون، کتاب هم ایده خوبیه (خودمم دارم به منتشر کردنش فکر میکنم)
میتونید یه کتاب الکترونیکی بلند یا کوتاه بنویسید که محتوای جذاب و کاربردی داره و اونو انتشار بدید. نیازی هم نیست که خیلی بلند و طولانی باشه. (کتابای ۳۰ یا ۴۰ صفحه ای توی اینترنت زیاد دیدم)
اگه محتوای کتاب، به اندازه کافی جذاب و بدرد بخور باشه، به شکل ویروسی پخش میشه و میتونه اعتبار و مخاطب زیادی براتون بیاره (خواننده کتاب، بعد از مطالعه اون، به احتمال خیلی زیاد دنبال سایت نویسنده میگرده!)
در کل، هر کدوم از این فرمت ها رو که انتخاب کردید، باید حتما و حتما یه محتوای خوب براش بسازید.
زمانی که کیفیت محتوای شما، به اندازه ای خوب باشه که کاربر رو راضی کنه، گوگل هم به مرور این موضوع رو متوجه میشه و شما رو به همه پیشنهاد میده. و چه تبلیغی بهتر از این وجود داره؟
هشدار!
پروسه تولید محتوا و نتیجه گیری از اون، خیلی زمان بره و انتظار نداشته باشید توی یه هفته یا یک ماه نتیجه اون رو ببینید.
این عوامل، روی سرعت نتیجه گرفتن از تولید محتوا موثره:
- نوع محتوا (متن، ویدیو و…)
- مخاطبین سایت (برای یه قشر خاص کار میکنید یا برای همه؟)
- قدرت رقبا (هر چقدر رقیب های قوی تری داشته باشید، طبیعتا کار سخت تر و طولانی تری پیش رو دارید)
- میزان زمان و انرژی که برای اون صرف میکنید
- و… (اگه عامل دیگه ای به ذهنتون میرسه، توی کامنت ها بنویسید)
به شکل حدودی، میشه گفت حدود ۶ ماه تا ۲ سال طول میکشه که به یه سطح قابل قبول برسید.
پس تولید محتوا، یه استراتژی بلند مدت میخواد و باید صبر کافی برای رسیدن به نتیجه رو داشته باشید.
به دیگران یاد بدید: تولید محتوای آموزشی
تولید محتوای آموزشی، یکی از بهترین روش های بالا بردن بازدید سایت محسوب میشه.
هر آدمی بالاخره یه چیزایی بلده، یا یه تجربیاتی داره که میتونه به دیگران انتقال بده و شما هم استثنا نیستید.
اون مهارت یا دانش رو پیدا کنید و سعی کنید به شکلی منظم، ویدیو یا پادکست یا متن آموزشی منتشر کنید.
اینطوری، هم به مرور تعداد زیادی از افراد شما رو میشناسن (برندینگ شخصی) و هم بازدید سایتتون بالا میره.
فقط خواهشا مثل استادای دانشگاه آموزش ندید! اون آدما، شاید عالم های درست و حسابی بودن، ولی اکثرا معلم های خوبی نبودن و نمیدونستن چجوری باید دانششون رو انتقال بدن.
پس اگه به سمت تولید محتوای آموزشی رفتید، یه کار جذاب ارائه بدید!
نکته: بعد یه مدت، میتونید محتواهای آموزشی تون رو بفروشید. سایت هایی مثل تاپ لرن دقیقا همین کار رو میکنن!
از نردبون بزرگان بالا برید!
یکی از ترفند های بالا بردن بازدید سایت، اینه که از برندهای معروف یا شخصیت های مشهور استفاده کنید.
قاعدتا منظورم این نیست که جعل عنوان یا جعل برند انجام بدید! منظورم اینه که درمورد فلان برند مشهور یا فلان آدم معروف مطلب بنویسید.
مثلا اگه توی حوزه برنامه نویسی فعالیت میکنید، میتونید در مورد آدمای بزرگ این حیطه مثل لینوس توروالدز یا ریچارد استالمن محتوا بنویسید، یا مثلا مایکروسافت، اپل یا گوگل!
این اسم ها، معمولا زیاد سرچ میشن و اگه محتوای شما به اندازه کافی خوب باشه، میتونید با اسم این افراد و برندها بالا بیاین و بازدید سایتتون رو بالا ببرید!
تا اینجا، بیشتر درمورد محتوا توضیح دادم، ولی در هر صورت، محتوا یه کار خلاقانه ست و این که چجوری و چی تولید کنید خیلی به خودتون، هدفتون و علاقه تون بستگی داره.
اما روش های فنی زیادی هم برای بالا بردن بازدید سایت وجود داره. درسته که محتوا، پایه و اساس جذب مخاطبه ولی روش های فنی تر در ترکیب با محتوا میتونه سرعت رشد رو خیلی بالاتر ببره.
توی قسمت دوم مقاله، میریم سراغ این روشها!
آخرین دیدگاهها