یک مساله در حوزه سئو وجود داره که خیلی مواقع هم درمورد اون اختلاف هست. پرسشی که معمولا اینطوری مطرح میشه: ساب دامین یا ساب فولدر؟ کدوم یکی برای سئوی سایت بهتره و گوگل کدوم رو دوست داره؟ اصلا تاثیر ساب دامین در سئو مثبته یا منفی؟
بعنوان یه جواب خیلی سریع باید بگم: بستگی داره!
خوب بودن یا بد بودن، کاربردی بودن یا بدرد نخور بودن و چیزای این شکلی، معمولا به زاویه دید ما و کاری که میخوایم انجام بدیم بستگی داره و توی این موضوع هم دقیقا همین شرایط حاکمه.
اما گاهی اوقات ما بدون اینکه این نکته رو در نظر بگیریم، حکم رو صادر میکنیم! مثلا در مورد تاثیر زیر دامنه در سئو، مدام میشنویم که «اگه ساب دامین خوب بود، دیجیکالا مگ روی ساب دامین باقی میموند و اونو روی ساب فولدر نمیآوردن!»
اگه بخوایم برای سایتمون درست تصمیم بگیریم باید اول ساختار سایت ها رو بفهمیم و متوجه بشیم که متخصصین دیجیکالا چرا همچین کاری کردن، و گوگل این موارد رو چجوری درنظر میگیره.
در ادامه متن، این موضوع رو کاملا بررسی میکنیم.
ساب دامین چیست و با ساب فولدر چه تفاوتی دارد؟
فرض کنید من یه خونهی یک طبقه دارم و میتونم هر چند طبقه که دلم بخواد، روی این یک طبقه بسازم! (محدودیت های فیزیکی رو اینجا نادیده بگیرید)
اون طبقه اول که دارم، اسمش اینه: Octascript.com
از اونجایی که طبقات بعدی باید روی طبقه اول ساخته بشن، همهشون به اولی وابستهان و طبقه اوله که همه رو کنار هم نگه میداره.
اما در عین حال، هر کدوم از این طبقات، یه خونه جداگانه هم حساب میشن. هرکدوم آشپزخونه دارن، اتاق خواب دارن، سرویس بهداشتی دارن، و الی آخر…
به این ترتیب، هر کدوم از این طبقات، در بحث ما، تبدیل به یک زیر دامنه میشن:
- video.octascript.com
- seo.octascript.com
- content.octascript.com
به این ترتیب، هر کدوم از این زیر دامنه ها، هویت، محتوا و بخش های داخلی خودشون رو دارن و به عنوان یک دامنه جدا توسط گوگل شناخته میشن.
به این ترتیب، برای استفاده از سرچ کنسول، باید هر کدوم از ساب دامین ها رو جداگانه توی سرویس ثبت کنید (همونطور که برای ساخت هر واحد جدید، باید مجوز و سند جدید بگیرید)
اما قصه ساب فولدر، مثل محتویات داخل این خونه هاست. یعنی هرکدوم از این خونه ها، بخش های داخلی خودشون رو دارن و حمام طبقه سوم، با حمام طبقه پنجم یا اول مشترک نیست (طبق استاندارد های الان البته!)
به همین ترتیب، این آدرسها کاملا با هم متفاوت هستن:
- Octascript.com/blog
- Video.octascript.com/blog
- Seo.octascript.com/blog
به اون بخش از آدرس سایت که بعد از اسلش (/) میاد و نشون دهنده یه پوشه زیر مجموعه در اون دامنهست، ساب فولدر گفته میشه!
تا اینجای کار خیلی ساده بود و خیلی ها هم این اطلاعات رو میدونن. اما داستان تازه شروع شده و باید بپرسیم که بالاخره کدوم یکی از این دو مورد، بیشتر به مذاق گوگل خوش میاد و امتیاز بیشتری براش قائله؟
ساب دامین یا ساب فولدر؟ کدام یک از نظر گوگل بهتر است؟
واقعیت اینه که گوگل هیچ دستورالعمل مکتوب و رسمی برای این موضوع ارائه نکرده و توی راهنمای سرچ کنسول یا بخش پشتیبانی گوگل، چیزی تحت این عنوان پیدا نمیکنید (به جز یه پرسش و پاسخ که چندان کمکی بهتون نمیکنه)
تنها منبع قابل استناد از طرف خود گوگل در این موضوع، یه ویدیوی کوتاه از جان مولر (وبمستر ارشد و آنالیزگر در گوگل) هست که در اون توضیح میده برای گوگل، هیچ فرقی نداره که شما از ساب دامین یا ساب فولدر برای سایتتون استفاده کنید (مثلا برای وبلاگ)
قبل دیدن این ویدیو، باید توضیح بدم که عنوان شغلی جان مولر (طبق اطلاعات موجود در لینکدین) Webmaster Trends Analyst هست. درمورد این عنوان شغلی گفتن که متخصص این کار، مسئول ارتباط برقرار کردن با وبسمترهای دیگهست و باید به سوالات، ابهامات و چالشهای اونا پاسخ بده.
به این ترتیب، اگر نظر گوگل رو بپرسیم، برای اون فرقی نمیکنه که شما بلاگتون رو بر روی ساب دامین بسازید، یا ساب فولدر!
از نظر گوگل و رتبه بندی و نمایش سایت در نتایج جستجو، این دومورد هیچ تفاوتی با هم ندارن (از نظر گوگل و پتانسیل سئو):
- Mag.octascript.com
- Octascript.com/mag
اما اگر برای گوگل این موضوع تفاوتی نداره، چرا باید هر کدوم از زیردامنه ها رو به طور جداگانه در گوگل سرچ کنسول ثبت کنیم و آمار اونها هم متفاوته؟ آیا این نشونه تاثیر منفی ساب دامین در سئو نیست؟
ظاهرا نه! طبق پرسش و پاسخی که در بخش پشتیبانی گوگل انجام شده و قبلا هم بهش اشاره کردم، این جدا کردن مراحل ثبت و آمارها، فقط برای اینه که فهم و درک آمارها و مدیریت اونها ساده تر بشه!
دقیقا مثل زمانی که حجم دیتا و لینک های موجود در نقشه سایت (سایت مپ) زیاد میشه و ما اون رو به فایل های مختلف تقسیم میکنیم (یادمونه که حداکثر تعداد لینک مجاز در یک سایپ مپ، ۵۰ هزار تاست!)
اینجا هم برای اینکه اطلاعات راحت تر مدیریت و فهمیده بشن، گوگل اونها رو از هم جدا میکنه تا کار ما سادهتر بشه.
به این ترتیب، تاثیر ساب دامین در سئو منفی نیست و اطلاعات افزونه Moz هم این رو تایید میکنه.
یه مثال میزنم: اگر وارد سایت cloudflare.com بشید و افزونه Moz رو فعال کنید، میبینید که اعتبار دامنه سایت (DA یا Domain authority) کلودفلر برابر عدد ۹۸ هست. برای تعداد لینک ها هم عدد ۱,۱۳۶,۸۳۸,۱۸۳ رو نشون میده (تا الان که من این مطلب رو مینویسم)
و بعد، اگه وارد بخش بلاگ کلود فلر بشید که روی زیر دامنه ساخته شده (به آدرس blog.cloudflare.com) میبینید که عددها همونه! (در مورد اعتبار دامنه یا DA)
همونطور که میبینیم، به نظر Moz که یکی از غول های دنیای سئو به حساب میاد، اعتبار دامین با ساب دامین ها برابره و زیر دامنه، چیزی کمتر از دامنه اصلی نداره.
البته میدونیم که Moz دقیقا خود گوگل نیست و گوگل طرز کار الگوریتم ها رو خیلی روشن و شفاف در اختیار بقیه قرار نمیده، اما بعنوان یه منبع معتبر در دنیای سئو میشه بهش استناد کرد.
اما آیا قضیه تاثیر ساب دامین در سئو به همین جا ختم میشه؟ طبیعتا نه!
چرا متخصصین سئو نظر دیگری دارند؟
واقعیت اینه که چون گوگل الگوریتم ها رو به صورت اپن سورس و شفاف منتشر نمیکنه و کسی نمیدونه که این موتور جستجوی عظیم دقیقا چطور کار میکنه، ما برای سئو کردن وبسایت هامون باید به نتایج و سایت های موفق دیگه نگاه کنیم.
اصلا این بعنوان یک قاعده شناخته شده که برای موفقیت در سئو، کاری رو انجام بدید که سایت های موفق انجام دادن!
همین موضوع، بعلاوه مطالعات موردی که توسط متخصصین دیگه انجام شده، نتایج زیادی رو در اختیارمون میذاره که درمورد نحوه استفاده از ساب دامین در سئو خیلی کمک کنندهست.
به همین دلیل، طبق مقاله ای که در Search Engine Journal منتشر شده، گفته میشه که اگه شما به یه سایت جدیدی احتیاج دارید که به نوعی با سایت اصلی مرتبطه اما در عین حال تفاوت های ساختاری و محتوایی داره، میتونید از ساب دامین کمک بگیرید.
اما اگه چیزهایی که میخواین منتشر کنید (مثل بلاگ) در ادامه و تکمیل کنندهی موضوع سایتتونه، بهتره که سراغ ساب فولدر برید.
مثال خوبی که در این زمینه وجود داره، سایت های دیزنی به آدرس disney.com هست. این کمپانی برای محصولات یا خدمات خاصی که ارائه میده، از زیر دامنه استفاده کرده، مثل:
- videos.disney.com
- princess.disney.com
- cars.disney.com
- help.disney.com
اما طبیعتا همه شرکت ها به بزرگی دیزنی نیستن و خدمات و محصولاتشون هم اینقدر متنوع نیست.
به همین خاطر، این سوال پیش میاد که با توجه به نظر متخصصین سئو و مطالعات موردی که انجام شده، چه وقت از ساب دامین و چه وقت از ساب فولدر باید استفاده کنیم؟
مزایای استفاده از ساب دامین
همونطور که گفتم، اگر شما شرکت و سایتی دارید که یه محصول متفاوت ارائه کرده و ارزشش رو داره که برای اون، یک سایت جداگانه با طراحی و ساختار متفاوت راه بندازین، بهتره که از ساب دامین استفاده کنید.
به این ترتیب، علاوه بر این که یه سایت جداگانه دارید و میتونید آمار اون رو هم به صورت جداگانه در سیستم هایی مثل سرچ کنسول بررسی کنید، میتونید ارتباط اون با سایت اصلی رو هم حفظ کنید و تا حد زیادی در اعتبار دامنه اصلی شریک باشید.
رابطه دامنه اصلی و زیر دامنه ها، مثل رابطه شرکت هولدینگ با شرکت های زیر مجموعهست.
هر کدوم از شرکت های زیر مجموعه، ممکنه پرسنل، محصول و سیستم متفاوت و خاص خودشون رو داشته باشن، اما در نهایت همهی اونها به شرکت هولدینگ و هیئت مدیره اون وابسته هستن و زیر نظر هولدینگ کار میکنن.
به این ترتیب، هر کدوم از زیر دامنه ها، ممکنه محصول، محتوا، کلمات کلیدی و حتی CMS و زبان برنامه نویسی خودشون رو داشته باشن، اما همهی اونها به دامنه اصلی وابستهان.
مقاله ای که در وبلاگ hubspot منتشر شده، راهنمایی دقیقتری در مورد تاثیر ساب دامین در سئو و نحوه استفاده از اون ارائه میده و میگه که در این موارد، میتونید از ساب دامین استفاده کنید:
۱. پشتیبانی: گاهی اوقات خیلی خوب نیست که بخش پشتیبانیتون رو بر روی دامنه اصلی فعال کنید چون خیلی به هم ربطی ندارن. این کاریه که خود گوگل میکنه و بخش پشیبانی اون در آدرس support.google.com قرار داره.
۲. زبان های مختلف سایت برای مناطق مختلف: این مورد خیلی بدرد سایت های چند زبانه میخوره. فرض کنیم سایت اکتااسکریپت یه نسخه انگلیسی و یه نسخه عربی هم داشته باشه. به این ترتیب، زبان های مختلف اکتااسکریپت رو میشه اینطوری در زیر دامنه های مختلف راه اندازی کرد:
- Fa.octascript.com
- ar.octascript.com
- en.octascript.com
فروشگاه اینترنتی: فرض کنید شما یک سایتی دارید که خدمات (مثل مشاوره) ارائه میکنه. حالا تصمیم دارید یه فروشگاه هم بهش اضافه کنید که در اون، کتاب های روانشناسی هم فروخته بشه. به این ترتیب، فروشگاه رو به این شکل طراحی میکنید:
- shop.octascript.com
رویدادهای مختلف: فرض کنید که شرکت شما، همایش های مختلفی هم برگزار میکنه (علاوه بر کار اصلی) و برای طراحی سایت این همایش ها و رویدادها، بد نیست که سراغ زیردامنه برید، کاری که مایکروسافت هم انجام داده و از زیر دامنه events.microsoft.com استفاده کرده.
بلاگ رو بر روی ساب دامین بسازیم یا ساب فولدر؟
این مورد هم بحث جذابیه و اختلاف نظر روی اون زیاد هست. نمونه ایرانی که خیلی هم بهش استناد میشه (و در ابتدای مطلب هم بهش اشاره کردم) دیجیکالاست.
دیجیکالا ظاهرا اوایل کار مجله خودش، اون رو بر روی ساب دامین به آدرس mag.digikala.com راه انداخت اما بعد از یه مدت، نظرش رو عوض کرد و الان داره از ساب فولدر استفاده میکنه و اگه آدرس ساب دامین رو وارد کنید، به ساب فولدر ریدایرکت شده.
در عین حال، نمونه های موفق زیادی هم هستن که برای بلاگ از ساب دامین استفاده کردن و مشکلی هم ندارن، مثل:
- blog.hubspot.com
- blog.cloudflare.com
اما به طور کلی، اگر خیلی روی این موضوع حساس هستین، از این دستورالعمل استفاده کنید:
اگر بلاگ شما، پتانسیل تبدیل شدن به یه سایت مجزا رو داره و قراره یه کمپین جداگانه و طولانی مدت براش اجرا کنید و مسیر رشد و آمارگیری خاص خودش رو نیاز داره، از ساب دامین استفاده کنید.
اما اگر بلاگ شما قراره در خدمت سایت اصلی باشه و حتی خدمات و فروش محصولاتتون وابسته به تولید محتوا و بلاگه (مثل خدمات مشاوره ای) بهتره که اون رو بر روی ساب فولدر قرار بدید.
جمع بندی
دعوای بین متخصصین سئو درمورد تاثیر ساب دامین در سئو و مقایسه اون با ساب فولدر، دعوایی قدیمی و مفصله.
خود گوگل اعلام کرده که این موضوع براش مهم نیست و طبق اعلام این شرکت (توسط جان مولر) تفاوتی بین ساب دامین و ساب فولدر از لحاظ ایندکس کردن صفحات و گرفتن رتبه وجود نداره. شواهد دیگه ای هم در تایید این حرف وجود داره که در متن اشاره کردیم.
اما متخصصین سئو نظر دیگهای دارن و میگن که با توجه به مطالعاتی که روی سایت های مختلف انجام دادن و نتایجی که گرفتن، بین نحوه عملکرد ساب دامین و ساب فولدر در حوزه سئو تفاوت هایی هست.
در مجموع، فاکتورهایی وجود داره که بهتون کمک میکنه بین این دو گزینه انتخاب کنید، ولی قطعیتی در کار نیست و نمیشه گفت که حتما اولی بهتر از دومیه.
چیزی که بیشتر از ساب دامین و ساب فولدر روی سئوی سایت شما تاثیر داره، رعایت اصول و قوانین سئو و تولید محتوای خوبه!
اگر سوال یا نظری درمورد این مطلب داشتین، خوشحال میشم در بخش کامنت ها برام بنویسید 🙂
۶ دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
ممنون
خیلی خوب بود
درود بر شما و مطلب خوبتان.
اگر دامنه اصلی مثلا در مورد ورزش باشه و سا دامنه درمورد موسیقی و یک سابدامنه در مورد مثلا فروشگاه لوازم خانگی و… یعن موضوع ها متقاوت باشه مشکلی پیش نمیاد؟
یا باید موضوعت به هم ارتباط داشته باشه؟
با سپاس
عالی بود ، ممنون
قربان شما
بسیار عالی و کامل بود. ممنون
سلامت باشین